HOMEOPATIA – forma moderna de vrajitorie


În zilele nostre, cand magia si vrajitoria sunt intens promovate, cand valorile traditionale sunt luate în zeflemea, iar Morala pusa la zid, este imperios necesar sa luam atitudine noi, crestinii, care trebuie sa fim lumina lumii. Faptul ca Hristos, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat pentru a salva neamul omenesc, este pentru noi un lucru de nezdruncinat, în ciuda tuturor loviturilor pe care le primim, iar Cuvantul Sau, în litera si duhul caruia trebuie sa ne manifestam, este pentru noi infailibil.

Ca atare este datoria noastra sa luam cat mai ferm atitudine în fata provocarilor contemporane, iar prin prezentul articol, împotriva homeopatiei – o forma moderna de vrajitorie prin care ne reîntoarcem la medicul-vrajitor din vechime.
Aceasta forma de “medicina alternativa”, laudata si promovata de multa lume, din pacate si de unii ortodocsi, este pierzatoare de suflet! Parintele Paisie Aghioritul o considera sarlatanie, iar Biserica Ortodoxa a Greciei a luat deja o pozitie împotriva acestei practici oculte.

 

Ce este homeopatia?

Homeopatia deriva din limba greaca si înseamna “suferinta similara”. Ea a fost fondata de germanul Samuel Hahnemann, alchimist si mason. Este mai degraba o forma mistica decat medicala, care nu se bazeaza pe stiiinta ci pe o anume conceptie despre om si cosmos, o conceptie anti-crestina.

Remediul homeopat se obtine practic din orice si consta în “ceva” care administrat cand esti sanatos te va îmbolnavi de respectiva boala, un fel de a contracara focul prin foc. Din punct de vedere medical nu are nici un efect si sa vedem concret de ce: daca esti alergic la “ceva”, homeopatia îti va prescrie ca tratament tocmai acel “ceva” care în mod normal te-ar face alergic. Desigur acel “ceva” va fi diluat cat mai mult dar nu pentru a preveni un eventual risc în cazul substantelor otravitoare ci pentru un scop mistic, care vom vedea un pic mai încolo în ce consta, acum sa vedem modul de diluare care pune sub semnul întrebarii aceasta practica, determinandu-o a fi considerata sarlatanie: o picatura de “ceva” se dilueaza în 99 de picaturi de apa, obtinandu-se o solutie de concentratie C1. Apoi, o picatura din C1 se amesteca iar cu 99 picaturi de apa, obtinandu-se o concentratie C2, si tot asa. Ca fapt divers, C2 înseamna un raport de 1/10000, iar C6 1/1000000; C6 echivaleaza cu o picatura în 20 de piscine, iar C12 o picatura an Oceanul Atlantic. Ei bine, la aceste dilutii, nu mai exista nici o molecula din substanta initiala, adica din acel “ceva”. Asta o spune stiinta. Homeopatii sunt însa de alta parere: ei au inventat “memoria apei”. Dupa ei, apa – care stim sigur ca este cel mai puternic solvent, ar tine minte materia ce s-a pus în ea, si, mai mult ar transmite informatia mai departe, solutia fiind cu atat mai puternica pe cat mai diluata. Iata o afirmatie nu numai îndrazneata ci – din cum reiese si din experimentele facute – si stupida. De 200 de ani încoace, homeopatii nu au reusit sa demonstreze aceasta “memorie a apei”, apa care retine numai ce vor homeopatii sa retina, nu si celelalte materii cu care intra în contact. Desigur, medicina clasica are dezavantajele ei si efectele ei secundare, ceea ce ne face într-o anumita masura sa fim deschisi la noi idei. Dar a fi deschis la o alternativa e una, iar a astepta de 200 de ani demonstratia e cu totul altceva.

Si, ca sa încheiem oarecum analiza strict medicala a fenomenului, trebuie mentionat ca foarte multi doctori de o înalta calificare, precum si oameni de stiinta de prestigiu duc un adevarat razboi în Occident, împotriva acestei “terapii”. În America s-a înfiintat chiar Asociatia Medicala Americana (1846) cu scopul interzicerii homeopatiei.Sunt si alte organizatii precum National Council Against Health Fraud, NHS, revistele de specialitate “The Lancet” sau “The Technology Journal of the Franklin Institute”.

Din punct de vedere spiritual, homeopatia face parte din New-Age, Noua Religie Mondiala, care pregateste terenul lui Antihrist.

Conform homeopatiei, cauza bolii rezida în dereglarea fluxului energetic. Da, ati citit bine a fluxului energetic. Conform lui Hahnemann si urmasilor lui, persoana lui Dumnezeu este totuna cu energia Lui, adica Dumnezeu este impersonal ceea ce înseamna cî Biblia, Hristos, toate pica. Învatatura homeopata despre viata si suflet este identica cu cea orientala sau cu cea pagana, care printre altele sustin reîncarnarea. Adica exista o energie, nu o persoana, care curge prin tot universul de-a valma, si din care se adapa nu numai plantele si dobitoacele ci si oamenii, iar prin dereglarea ei, cumva, apare boala. Cert este ca prin acceptarea acestei conceptii pagane, omul devine propriul lui dumnezeu; nu mai are nevoie de Hristos, trebuie doar sa reintre în normal cu “energia vitala”. Alte tehnici dracesti din aceeasi categorie sunt bioenergia, acupunctura, Tai-Chi, magnetismul.

Necesitatea acelor dilutii este determinata tocmai de aceasta doctrina ce poarta numele de vitalism. Cu cat acel “ceva” este mai puternic diluat, cu atat solutia se “spiritualizeaza” mai mult, pana cand se ajunge la substanta simpla, adica la acea energie, care confera “putere” medicamentelor homeopate. Nu-i putin lucru sa precizam ca pentru Hahnemann, Hristos a fost un “sentimentalist înflacarat”, Confucius fiindu-i superior Mantuitorului.

Din pacate, neglijenta noastra, care se manifesta din plin în toate sferele de activitate, implicit si în Biserica, face ca acest subiect, insuficient dezbatut în acest articol, sa treaca pe langa noi fara a-i acorda atentia cuvenita. Este foarte dureros pentru trupul Bisericii, ca o parte din credinciosi sa desconsidere si sa minimalizeze acest subiect, apeland chiar la medicamentatia homeopata.

De asemenea, este regretabil faptul ca la noi în tara Consiliul Medicilor nu a luat nici o hotarare ferma pentru stavilirea acestui fenomen si ca destul de multi medici de familie considera homeopatia o alternativa viabila.

Un anumit individ a pus la bataie 1 milion de dolari americani pentru oricine ar dovedi ca disolutiile homeopate ar fi mai mult decat apa chioara. Premiul este înca nerevendicat si cu siguranta va ramane asa mult timp de vreme ce experimentele homeopatilor au esuat în demonstrarea afirmatiei lor.

Singura ameliorare care provine din tratamentul homeopatic este datorata nu medicamentului ci auto-sugestiei, stiintific spus efectului placebo: daca crezi ca te vei îmbolnavi asa se va întampla, si invers.

Chiar si în cazul în care homeopatia ar da rezultate, crestinii nu ar trebui sa apeleze la ea, avand în vedere doctrina pagana ce sta în spatele ei. Sa speram ca, pe viitor, atat Biserica precum si forul medicilor sa adopte o pozitie ferma împotriva acestei înselatorii.

Americanii au o vorba: daca arata ca o rata, merge ca o rata si macaie ca o rata, atunci probabil e o rata. Sa luam si noi aminte!

despreharrypotter

BILBLIOGRAFIE:

http://www.homeowatch.org/ – un site intreg dedicat domeniului

http://www.ncahf.org/pp/homeop.html – pozitia Consiliului National impotriva fraudei medicale

http://www.csicop.org/si/2004-09/strange-world.html – Hotarire a Justitiei Italiene privind lipsa validitatii stiintifice a homeopatiei

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/2512105.stm – James Randi ofera 1 milion de dolari pentru dovada homeopatiei – aici e un test efectual de el

http://www.bbc.co.uk/science/horizon/2002/homeopathytrans.shtml – aici e un test efectual de el

http://www.homeowatch.org/news/baum.html – Doctori britanici denunta homeopatia

http://www.colorado.edu/philosophy/vstenger/Medicine/Homeop.html – savanti împotriva homeopatiei

http://skepdic.com/homeo.html – alt studiu critic asupra homeopatiei

http://www.homeowatch.org/articles/wagner.html – homeopatie si new-age

Anunțuri

10 răspunsuri

 1. Foarte bun articol.
  Una dintre tehnicile mai noi de tratare a alergiilor de catre medicina este „desensitisation”, adica de-sensibilizarea persoanelor alergice prin expunerea treptata la alergen. Adica de fapt homeopatie, dar cu alta palarie.

 2. @ cAsAndrA – ai foarte mare dreptate !

  Foarte ,foarte bun acest post . Ar trebui facut ceva pt. omenire . Toate o iau razna …

 3. […] Vezi si articolul: “HOMEOPATIA – forma moderna de vrajitorie” […]

 4. Apa aia n-o fi chiar atat de chioara. O fi „imbogatind-o” homeopatii cu ceva incantatii diavolesti 🙂
  Iata si un articol despre bioenergie, o alta mare inselare in care cad oamenii fara dreapta credinta:
  http://vorbeintelepte.wordpress.com/2009/07/02/bioenergia/

 5. Da porniti mai sinteti, fratilor crestini ! De ingaduinta, toleranta dar mai ales de Iubire tot „de la stiinta” asteptati sa invatati ???
  Apa sfintita de Crucea preotului nu va spune nimic ? Iata 2000 de ani /sau citi or fi…/ de asteptare a demonstratiei stiintifice !. Isus ne-a dat doar Legea noua a IUBIRII !. 1 Corinteni 13, 1-13 ne poate ajuta sa intelegem cam despre „care” Iubire este vorba. Eu unul nu astept stiinta sa-mi explice ! Va iubesc ! Imi pare rau daca va simtiti ofensati ! Va rog sa ma iertati !.

 6. am luat tratament homeopat.Intr-o zi am uitat sa leiau.O sun pe doctoreasa si-i zic.Imi raspunde:,,N-are nimic!”
  In alta zi le-am incurct! le-am luat pe alea de mari , si in ziua de joi…Iar o sun Zice :,,N-are nimic”….Pe urma am renuntat sa le mai iau dar asa…de distractie si zic:,,Am luat de 3 ori doza de azi din greseala…Ce credeti ca mi-a zis?N_ARE NIMIC!!!!!
  Sa ma lase!

 7. VIDEO-Invazia Pagana – Caderea NEW AGE-ului
  http://www.trilulilu.ro/truecrestin/c0fdaa3db894f3

 8. @Velociraptor normal ca nu conteaza daca le iei sau nu sau daca iei alt tratament. Toate sunt apa chioara sau pilule cu zahar. Nu au nici un efect :)). Homeopatia este o escrocherie de 2 lei.

 9. Despre informatia care o contine materia ati auzit,despre faptul ca puneti o picatura de apa sfintita intr-o galeata cu apa sfinteste intreaga apa din galeata ati auzit,homeopatia asta face dilueaza materia din substanta respectiva si pastreaza informatia care nu se poate masura , la fel spermatozoidul , o celula simpla dar care contine un car de informatie care stie tot ce trebuie sa faca , creierul vedeti materia dar puteti masura informatia din el , se vede ?gramulele homeopate sunt facute mecanic ce au cu magia sau alte lucruri din astea , sau criticam asa de hai sa avem si noi convingeri….

 10. Eu ma tratez la un homeopat,asta pt ca medicina alopata nu mi-a oferit solutii ,sau daca mi-a oferit,in acelasi timp mi-a dat alte probleme.Medicul meu homeopat se spovedeste regulat si are dezlegare de la preot pt ce face. Plus, nu imi ia bani…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: